HTML

Ingatlanjog

Ügyvédként jogi tanácsadási, -képviseleti feladatokat látok el, ezen irányú tudásom és tapasztalatom birtokában tervezem, hogy ezen a blogon időről-időre érdekesnek és/vagy fontosnak tűnő ingatlanjogi kérdésekben megírom a véleményemet, adott esetben szakmai vitát generálok, hozzájárulva ezzel a az olvasók szakmai igényének kielégítéséhez és az ingatlanjogi problémáik megoldásához.

Friss topikok

Egy ingatlanközvetítéssel összefüggő problémáról

2014.08.20. 12:52 dr.C.

Az ingatlanjog.hu honlapunk tanácsadó rovatához az alábbi kérdés érkezett:
„Találtam az interneten egy lakást, amit magánszemély hirdetett, fel is hívtam és megbeszéltünk egy megtekintési időpontot. Mielőtt az idő eljött volna, találtam egy másik lakást is, és felhívtam az ingatlanközvetítőt, hogy időpontot kérjek tőle. Le is beszéltük, de később hívott, hogy a kinézett lakás elkelt, de tud mutatni másikat. Mondtam oké. Az ingatlanos által megbeszélt időpont 2 órával korábbra esett, mint a magánszeméllyel megbeszélt időpont, de a helyszínre érve kiderült, hogy a két lakás egy és ugyanaz. Tehát technikailag előbb találtam meg a magánszemély hirdetését és beszéltük meg az időpontot, mint az ingatlanközvetítővel (ezt végső esetben akár telefonos híváslista alapján is lehet bizonyítani), de ő vitt a lakásba először. A végén aláíratott velem valamilyen megtekintési nyilatkozatot, de az az érdekes, hogy ebből nem kaptam saját példányt. Ez így jól van? Szerintem kellett volna adnia, bár akkor nem törődtem vele, mert arra gondoltam, hogy úgyis közvetlenül a tulajdonoson keresztül fogom megvenni a lakást. Milyen esélyeink vannak így, ha szeretnénk kikerülni a közvetítőt?”

Válaszunk az alábbi volt:
„A megtekintési nyilatkozatból önnek is kapnia kellett volna,de ettől még nem vitatható az, hogy a közvetítő közreműködött a vevő felkutatásában, és a szerződés ilyetén előmozdításában. Ezt Ön megelőzhette volna, ha a bemutatás előtt jelzi, hogy a lakást már megtalálta, és nem tart igényt az újabb bemutatásra. Így most az adásvételi szerződés aláírása esetén a közvetítő alappal követelheti a megbízási díjat az eladótól, már amennyiben erről tudomást szerez, de erre minden esélye megvan, hiszen az ingatlan-nyilvántartásból látható lesz, ha Ön megszerzi az ingatlant.”

A kérdező nem hagyta annyiban:
„Köszönöm a kérdésemre a választ."Ezt Ön megelőzhette volna, ha a bemutatás előtt jelzi, hogy a lakást már megtalálta, és nem tart igényt az újabb bemutatásra." - Sajnos nem tudtam előre jelezni, hogy már megtaláltam a lakást, csak bent derült ki, amikor a korábban látott képek alapján felismertem (a képeket a magánszemély hirdetésében láttam, az ingatlanos nem bocsátott rendelkezésemre ilyet). A helyszínen viszont az ingatlanos számára is egyértelműen kiderült, hogy már korábban kapcsolatba léptem a tulajdonossal közvetlen módon. Így őt mindenképpen be kell vonni az adásvételbe?”

Újabb válaszunk sem sokat késett:
„Nem kell belevonni, de a közvetítő egyértelműen igazolni tudja a megtekintési nyilatkozattal a közreműködését, vagyis a teljesítését, azaz az Eladó mindenképpen kockáztatja azt, hogy tőle követelni fogják a megbízási díjat. Az ügylet során a megtekintési nyilatkozat megléte és aláírása kulcskérdés, tapasztalataim szerint a bíróságok ilyen helyzetben nem látják vitatottnak a közvetítő követelésének jogosságát.”

Folytatódik tehát a közvetítők és a megbízók „Hogyan kerüljük meg az ingatlanközvetítőt” versenyszáma, amelyben a – a vevőjelöltek bevonásával – a megbízók némi előnyre tettek szert – ez az eset legalábbis ezt támasztja alá.

Csodálatos a magyar ingatlanpiac, a közvetítők egyre magasabb közvetítői díjakat határoznak meg, sok esetben – tisztelet a kivételnek – egyre kevesebb szakmai tudást mutatnak fel, de egyre nagyobb energiákat kell arra fordítaniuk, hogy a kijátszásukra irányuló össznépi próbálkozásokat megakadályozzák.
Nem lehetséges, hogy a kevesebb több lenne, azaz a megbízási díjaikat alacsonyabb – ezáltal indokolhatóbb - szinten meghúzva nagyobb energiákat fordítanának a szakmai minőségükre, ezáltal nélkülözhetetlenné tennék a saját szerepüket, és csökkentenék a megkerülésükre irányuló törekvéseket? Ráadásul kevesebben folytatnák ezt a tevékenységet, mert a jelenlegi magas megbízási díjak rendkívül vonzóvá teszik a pályát mindenki számára, aki látott már ingatlant, és úgy gondolja, hogy ezt mindenki tudja csinálni.

Jelenleg – ha megnézzük az ingatlanközvetítői piacot – rádöbbenünk, hogy tényleg mindenki tudja csinálni.

2014. augusztus 20.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanközvetítő ingatlanszakma ingatlanjog közvetítői díj

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanjogi-okossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr146620509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása