HTML

Ingatlanjog

Ügyvédként jogi tanácsadási, -képviseleti feladatokat látok el, ezen irányú tudásom és tapasztalatom birtokában tervezem, hogy ezen a blogon időről-időre érdekesnek és/vagy fontosnak tűnő ingatlanjogi kérdésekben megírom a véleményemet, adott esetben szakmai vitát generálok, hozzájárulva ezzel a az olvasók szakmai igényének kielégítéséhez és az ingatlanjogi problémáik megoldásához.

Friss topikok

Tulajdonosnak hitte magát, de csalódnia kellett...

2014.01.04. 11:37 dr.C.

Tulajdonosnak hitte magát, de csalódnia kellett...

Az elmúlt napokban több felületen is megjelent egy cikk egy szerencsétlen svédországi magyar hölgyről, aki 50 mFt-ért vásárolt magyarországi lakást, de a tulajdonjoga bejegyzésre nem került, és 13 év elteltével ébredt rá erre, amikor is az eladó tartozásai miatt a végrehajtó csöngetett nála, kezdeményezve az ingatlan árverését. A cikket is érdemes felkutatni és elolvasni, de ennyi előzmény ismeretében is fontos(abb) feltenni az alábbi kérdéseket: Ki hibázott? Kik hibáztak? ... A történetnek egy felelőse van: az ügyvéd! Bár az eladó sem volt korrekt, ha utóbb tudomást szerzett arról, hogy a tulajdonjog bejegyzése meghiúsult és erről nem tájékoztatta a vevőt, de formálisan Ő nem tehető felelőssé. És a vevő is eljárhatott volna gondosabban, hiszen "ránézhetett" volna az ingatlan tulajdoni lapjára már évekkel korábban, ekkor egy korábbi stádiumban nagyobb eséllyel lett volna megtalálható a megoldás, de ezt sajnos nem tette meg... Alapvetően ott hibázott, hogy nem a megfelelő ügyvédet találta meg. Ebben több összetevő, a távolság, a túlzott bizalom és a balszerencse is közrejátszhatott... Az nem derül ki a cikkből, hogy ingatlanközvetítő közreműködött-e az ügylet során, de igenlő válasz esetén sem valószínű - ismerve a közvetítők által alkalmazott szerződéses sablonokat - hogy formálisan fel lehetne vetni a felelősségét. Visszatérve az ügyvédi közreműködésre egyrészt az eljáró ügyvéd minősítésétől eltekintünk - a kialakult helyzet magáért beszél - másrészt viszont - a jövőbeli hasonló eseteket elkerülendő - nem győzöm hangsúlyozni, hogy a szerződést kötő felek között egy adásvétel sikeres lebonyolítása, a tulajdonjog átruházása, a szerződők érdekeinek jogszerű és biztonságos védelme azon múlik, hogy a felek - ill. jellemzően a vevő - megtalálja-e azt a szakmailag felkészült és korrekt ügyvédet, aki egy - egyébként nem is különösebben bonyolult - ingatlanügyletet képes lebonyolítani! Minden ügyvédkereső vevőnek javaslom, hogy elsődlegesen NE az ajánlott ügyvédi munkadíj alapján, hanem az ügyvédi irodáról elérhető szakmai információk birtokában döntsön és adjon megbízást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanjogi-okossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr195731620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása